Onder de titel "Van Kunst naar Kunde en Geknutsel" beschrijf ik een aantal ontwikkelingen binnen de medische wetenschap in een kleine serie artikelen.

Aanleiding is de beroering rond de massavaccinatie tegen de Mexicaanse griep en de eenzijdige voorlichting via de officiële media ben ik wat dieper in de materie gedoken. De trage en onbeholpen reactie van de geneeskunde op de commotie viel mij op evenals het gebrek aan dialoog tussen medische wetenschappers.

Het complete verhaal kan je downloaden als pdf-bestand (zie onder "download").

 

Lees meer...De gevestigde geneeskunde is misschien wel toe aan een fundamentele herziening van de eigen uitgangspunten. In een reeks artikelen wil ik een beeld schetsen van de geneeskunde in zijn evolutie van kunst naar een strak gemodelleerde wetenschap en technisch kunnen.

Lees meer...Er is binnen de geneeskunde een fundamentele neiging om ziekten te bestempelen als infectieziekte en op zoek te gaan naar een verwekker. Zodra men denkt een virus op het spoor te zijn, bloeit de geneeskunde op in het onderzoek naar bewijs, besmetting en bestrijding.

Lees meer...De hedendaagse geneeskunde maakt overvloedig gebruik van medische techniek, een vorm van medisch toegepaste natuurkunde. Techniek wordt ingezet ten behoeve van diagnostiek, therapie en het tijdelijk overnemen van lichaamsfuncties.

Lees meer...Een belangrijk deel van de medische behandeling bestaat uit het voorschrijven van medicijnen. Klachten worden vertaald in ontspoorde biochemische processen die je mbv synthetische middelen kunt manipuleren.

Lees meer...Het medisch model, dat is gebaseerd op de natuurwetenschappen, lijkt gevangen in een 19e eeuws wereldbeeld dat in de 21e eeuw misschien wel ouderwets en achterhaald genoemd kan worden. Een aantal tekortkomingen in de huidige tijd kunnen mijns inziens hieruit verklaard worden.

Lees meer...Sinds de 19e eeuw (1865) heeft de geneeskunde een wetenschappelijke status. Vanaf deze datum is het de enige wettelijk toegestane vorm van medisch handelen en hierdoor kon het uitgroeien tot een medische wetenschap.

Lees meer...In de 20e eeuw, vanaf begin jaren '70, komt er in snel tempo meer literatuur beschikbaar over andere geneeswijzen, voorlopig alleen verkrijgbaar in alternatieve winkels. De reguliere geneeskunde vindt het beneden de waardigheid om er aandacht aan te besteden.

 BESCHOUWINGEN

hoofdcat beschouwingen 120

 

 

 

 

geneeskunde
gezondheidszorg
nanogeneeskunde

download geneeskunde

aesculaap

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com