em signaalNu de nieuwe communicatietechnologie wat langer in gebruik is, levert lange termijnonderzoek ook meer wetenschappelijk bewijs op over de effecten op onze gezondheid. Een verband tussen het langdurig en veelvuldig gebruik van mobieltjes (gsm) en tumoren lijkt steeds meer bevestigd te worden.


Het Europees Milieu Agentschap krijgt meer en meer de beschikking over medische studies met aanwijzingen over de nadelige effecten van gsm en andere electromagnetische straling afgevende toestellen. Een omvangrijk rapport uit 2007, het BioInitiative Report, levert hieraan een belangrijke bijdrage (is niet meer gratis te dowloaden). Dit heb ik zeer beknopt samengevat in het artikel "EM-velden en Gezondheidsrisico's". Het onderdeel "veiligheidsnormen" kan je hieronder lezen.

Op een conferentie te Washington heeft Prof. Jacqueline McGlade, Directeur van de EEA (European Environmental Agency, het hoogste adviesorgaan van de EU voor milieuzaken) op 15 september 2009 vergaande stappen voorgesteld:

  1. Reductie van straling van elektromagnetische velden, met name die van mobiele telefonie.
  2. Herziening van de wetenschappelijke basis waarop de emissienormen zijn gebaseerd.
  3. Het voorzien van waarschuwingslabels voor gebruikers van mobieltjes.
  4. Het ter beschikking stellen van fondsen t.b.v. onderzoek naar de gezondheidseffecten van
  5. mobiele telefonie en zendmasten.

Het BioInitiative Report stelt dat de huidige veiligheidsnormen gedateerd zijn en niet toereikend om de volksgezondheid te beschermen tegen de nadelige effecten van de enorme toename in electromagnetische straling. Waar het onder andere om draait is het uitgangspunt van de veiligheidsnormen. De, inmiddels verouderde, veiligheidsnormen zijn opgesteld op 2 effecten in ons lichaam: hittevorming in de weefsels en de opwekking van inductiestroompjes. In de tijd dat niet (bijna) iedereen een mobieltje op zak en draadloze apparatuur in huis had waren deze veiligheidsnormen vooral ter bescherming van mensen werkzaam in de branche van de communicatietechnologie: installateurs en monteurs van draadloze apparaten en netwerken, zendmasten, ed. Zij konden door hun werkzaamheden blootgesteld worden aan hoge doses electromagnetische straling, iets wat niet voorkomt bij de gewone huis-tuin-en-keuken gebruiker.
Uit onderzoek, door de laatste tientallen jaren heen, blijkt dat ook lage doses electromagnetische straling schadelijke effecten kunnen hebben op ons gezondheid. Het gaat dan niet om de hitte-vorming of de inductiestroom-opwekking, waar de producenten en de branche-gerelateerde onderzoekers zich op toeleggen en zich aan vasthouden. Wat het dan wel moet zijn, dat moet juist uitgezocht worden, maar dat de huidige 2 parameters als uitgangspunten onvoldoende zijn, dat is wat het Rapport ononomstotelijk vaststelt en dat is overgenomen door het Europees Milieu Agentschap.

januari 2010

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com