gloeilampDe gloei- en halogeenlamp worden verboden ten gunste van spaarlamp en LED-verlichting. Er worden echter ook kanttekeningen gezet bij de vriendelijkheid voor milieu en mens. De kritische geluiden krijgen echter nauwelijks de kans in de hype van de spaarlamp.

 

De regering is begonnen met een verbod op gloeilampen en halogeenlampen ten gunste van de spaarlamp en de LED. In de officiële berichtgeving worden we vooral over de voordelen hiervan geïnformeerd. Er is echter ook andere informatie die ik hier kort en puntsgewijs weergeef. Wil je de uitgebreide versie lezen, surf dan naar: www.lichtnet.net.

belangrijke punten om te weten
•  De spaarlamp is niet schoon: het bevat kwik, schadelijke gassen en slecht afbreekbare kunststoffen.
•  De spaarlamp geeft radio-straling af en veroorzaakt hoofdpijn bij mensen die er gevoelig voor zijn en houdt verband met ADHD.
•  De zuinigheid van de spaarlamp en LED valt te betwisten (zie ook "kostenberekening spaarlamp" van Dr. Feiner).
•  De LED-verlichting is geen goede vorm van licht: er ontbreken kleuren en het is fletser.
•  De kleurweergave van de gloei- en halogeenlamp is het meest compleet en benadert het natuurlijke licht het meest.


persoonlijke noot
Persoonlijk bevalt het me helemaal niet dat de weergave van de kleuren niet overeenkomstig het natuurlijke licht is, want dit is heel belangrijk voor het functioneren van onze ogen en de visuele centra in onze hersenen. Al voordat ik deze informatie ontdekte vond ik het licht van de spaarlamp onprettig en beroerd qua lichtintensiteit. LED-verlichting vind ik niet om aan te zien. Wat me ook niet bevalt is de straling die van de spaarlamp af komt. We hebben al genoeg "electrosmog" om ons heen.

Afgezien van de eenzijdige informatie vind ik het erg belangrijk dat de "milieuvriendelijkelampen" mogelijk een ziekmakende bijwerking hebben, dat dit beter en onafhankelijk onderzocht wordt voordat een grootschalige invoering gewettigd wordt. Ook wil ik in mijn directe leefomgeving , ihb mijn eigen woning, de mogelijkheid hebben kwalitatief goed licht aan te schaffen.

september 2009

Hier kan je het afbouwschema van de lampenverkoop downloaden:
gloeilampen-uitfaseringsoverzicht

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com