spaarvarkenDit is een ingezonden brief van Dr. L.F. Feiner, Emeritus Hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. Als deskundige brengt hij enige nuancering aan in het kostenvergelijkingsplaatje tussen gloeilamp en spaarlamp.

 

In de discussie over het gloeilampverbod blijft merkwaardigerwijs een cruciaal verschil tussen gloeilamp en spaarlamp steeds ongenoemd (al komen Prof. Ir. R.W.J. Kouffeld en Jan Dirk de Block er in hun brieven van 31 augustus en 19 september in de buurt). Namelijk dat de levensduur van een gloeilamp vastligt op een maximum aantal branduren (ongeveer 1000), terwijl het bij een spaarlamp gelimiteerd is op een maximum aantal keer aan en uit zetten (zo'n 2500 naar mijn beste weten), waarbij het er niet toe doet hoe lang hij telkens brandt. Als dat elke keer 4 uur is, haalt de spaarlamp dus maar liefst 10.000 branduren. Als het elke keer 3 minuten is, komt hij echter maar tot 125 branduren.
In het tweede geval is de spaarlamp (veel) duurder in het gebruik dan een gloeilamp, omdat er weliswaar energie en dus stroomkosten bespaard worden, maar de kosten van de lamp per branduur de pan uitrijzen.

Een eerlijke vergelijking kijkt immers naar de totale kosten per geleverde hoeveelheid licht:
Bij de huidige prijzen (25 eurocent per kWh, prijs gloeilamp € 1, spaarlamp € 5) komt bv. 1000 uur licht voor een 8W spaarlamp op € 42 en voor de vergelijkbare 40W gloeilamp komt deze op € 11. De kosten zijn gelijk als de lamp per keer gemiddeld ongeveer 12 minuten brandt. Hieronder wordt de spaarlamp snel duurder. Uiteraard komt de spaarlamp er bij hogere wattages beter van af, maar bij lagere juist nog slechter.

Omdat de meeste lampen in huis telkens maar kort branden (waar De Block terecht op wijst) zijn wij straks enkele tientjes per jaar meer aan verlichtingskosten kwijt. Dit alles geheel in tegenstelling tot wat reclamecampagnes en lampverpakkingen ons willen doen geloven door te suggereren dat een spaarlamp altijd veel langer meegaat dan een gloeilamp, daartoe in staat gesteld door het ontbreken van de verplichting om het maximum aantal keren aan-uit te vermelden.

De ironie wil dat als het gloeilampenverbod eenmaal is ingegaan, we onze verlichtings-kosten alleen nog maar kunnen drukken door de spaarlamp minder vaak aan en uit te zetten en hem dus langer nutteloos te laten branden. Het uiteindelijke resultaat is dan geen lager, maar juist een hoger energieverbruik.

Dr. L.F. Feiner
Em. Hl. Natuurkunde Universiteit Utrecht.
(bron: NRC 26-09-2009)

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com